JAK SI SESTAVIT RODOKMEN ?

Krom matrik najdete v archivech i tzv. Soupisy poddaných a Pozemkové knihy.
Nejznámějším je tzv. SPPV z r. 1651 který byl prvním pokusem státní moci sepsat veškeré obyvatelstvo v Čechách. Zahrnuje ovšem nejen osoby poddané, ale veškeré obyvatelstvo včetně vrchnosti, měšťanů, svobodníků. A najdete ho na stránkách Národního archivu (nacr.cz). Bohužel se nedochovaly pro všechny kraje.
Co se týká klasických Soupisů poddaných, které si vedla jednotlivá panství, tak některé najdete také na internetu pod příslušným archivem, a nebo tedy si už pak musíte udělat výlet a bádat přímo v budovách jak SOA tak SOkA. Stejně je to s pozemkovými knihami. Bádat může každý, potřebujete pouze OP a vyplnit na místě žádost. Bílé rukavice dostanete při první návštěvě zdarma.  Objednávky fungují přes e-mail a na jednu osobu lze objednat max. 5 archiválií. Inventáře pro SOA Praha jsou k dispozici přímo v archivu, některé lze najít na internetu.
Důležitým pramenem, ve kterém lze rovněž bádat, je tzv. berní rula (která je o 3 roky mladší než předchozí SPPV) – jde o první úplný  soupis daňových povinností v Českém království a bohužel není k mání v elektronické podobě …. Existují však fyzické svazky na pražském Chodovci. Na Moravě mají místo BR lánové rejstříky.
A dostáváme se k tzv. sčítacím operátům (SO), které obsahují evidenci domovních archů a jsou dalším cenným zdrojem v pátrání po předcích. Bohužel opět ne všude se dochovaly a ne všechny jsou zdigitalizované. Liší se i jejich datace …. Na Moravě se celkem často setkáme s rokem 1859, v Čechách je to spíše až rok 1900, 1910 a 1921.
Závěrem bych ještě zmínila důležitost různých monografií obcí, knížek o historii, řemeslech, venkově …. Plus tedy nejrůznější genealogické webové stránky a poradenská fóra.
Pusťte se do toho, stojí to za to!